Imobile Favorite

Momentan nu ai imobile adaugate in lista de favorite.

Doctori în imobiliare

Dacă tot e la modă să discutăm despre #doctori, nu mă pot opri să nu mă gândesc că uneori relația #agentimobiliar – #proprietar/dezvoltator seamănă cu cea #doctor – #pacient.
Dar să vedem concret, la ce mă refer.

Primul caz: imaginați-vă că vă doare ceva și mergeți la doctor. Medicul, dacă este profesionist, nu va trata cu superficialitate problema. Vă cere să faceți niste investigații/analize.
În mare parte, răspunsul pacienților va fi: lăsați dom’ doctor, dați-mi o rețetă și dacă nu-mi revin în câteva zile, vin iar la control.
Rezultatul: de cele mai multe ori veți ajunge înapoi la medic, de data asta într-o stare mai gravă.
La polul opus, sunt destul de mulți pacienți care merg la medic, aceștia îi tratează cu superficialitate, aplică tratamente “după ureche” fără să intre în profunzimea problemei.
Din nou, rezultatul: de cele mai multe ori este că problema se agravează și pacientul are ulterior mai mult de suferit.

Și acum să trecem la paralela cu imobiliarele. Agentul imobiliar bun atunci când preia o proprietate, începe de la baza, respectiv stabilirea prețului corect al proprietații. Pentru asta, vine în fața proprietarului cu o analiză de piața, cu exemple de proprietăți tranzacționate recent în zona, cu estimări de timp privind perioada de vânzare, target de potențiali clienți, etc.
Răspunsul vânzătorilor: lăsați, dumneavoastră prezentați-l la prețul de X(care nu e deloc egal cu prețul menționat de agent ca fiind corect conform analizei) și mai vedem după!
Rezultatul: după ceva timp (uneori câteva săptămâni, alteori câteva luni), vânzătorii sunt cu casele tot nevândute și se repoziționează cu prețul fix la nivelul sugerat inițial de agent.
Acum, prima pierdere este timpul, pentru că deja a pierdut un timp prețios bătând câmpii cu un preț incorect. Însă de cele mai multe ori, dacă nu ai poziționat corect proprietatea atunci când ai scos-o inițial pe piață, cu cât ea stă mai mult la vânzare, cu atât obții un preț mai mic. Deci, nu doar că ai pierdut timp prețios stimate vânzător, dar ai pierdut și din preț un procent semnificativ.

La polul opus, sunt destul de mulți agenți imobiliari care sunt superficiali, care iau de bun orice preț cerut de vânzător, care n-au nici un chef să-și “complice viața”(a se citi “să arate coloana vertebrală si profesionalism”) și preiau orice proprietate la orice preț.
Din nou, rezultatul: de cele mai multe ori proprietățile se vând în final tot la un preț mai mic, se pierde timp, iar proprietatea ajunge să se vândă în final fără intermedierea agenților care nu și-au respectat blazonul.

Al doilea caz: peste tot există profesioniști, amatori, experți și începători. Și in cazul medicilor, la fel. Acum, dacă ai o problema pe care o consideri importantă, dacă vrei ca sănătatea ta să fie pe mâini bune, vei căuta întotdeauna un medic cât mai priceput, cât mai recunoscut, cu rezultate notabile.
La polul opus, sunt și oameni care intră în cabinetul primului doctor care le iese în cale. Unii dintre acești pacienți vor face asta pentru că nu își permit serviciile unui medic bun.
Pentru că un profesionist costă.

Nu sunt de condamnat, unii oameni pur și simplu nu pot apela la un expert.
Alții însă, deși au resursele financiare să facă asta, deși au informațiile necesare, aleg să meargă totuși “la vraci”.
Aceștia o fac fie pentru că pun banii mai presus de sănătate, fie pentru că efectiv nu pot prețui munca, experiența și devotamentul pentru meserie, a doctorilor buni.

Iar paralela cu imobiliarele: Și în imobiliare există profesioniști și amatori, experți si începători. Fiecare își are rolul lui, pentru fiecare există un loc. De aceea, la fel ca și în cazul medicilor, unii vânzători vor căuta mereu recomandările către profesioniști, îi vor verifica, le vor testa calitățile și ulterior îi vor alege pe cei mai buni și mai potriviți pentru ei și problema lor imobiliară. Iar după ce vor alege profesionistul potrivit, îi vor da acestuia libertatea de a-și face treaba. Iar rezultatele vor fi pe măsură.
Evident, la polul opus există vânzători care nu știu ce este un agent imobiliar și vânzători care deși știu ce înseamnă un agent imobiliar bun, aleg să lucreze cu amatori, datorită tarifului perceput de către profesioniști.

Dacă acei vânzători care nu cunosc beneficiile colaborării cu un profesionist sunt de înțeles și e normal să acționeze astfel, cei care din contră, știu ce poate face un agent imobiliar bun pentru ei dar aleg totuși să angajeze începători, amatori sau falsatori, nu au nici o scuză! De aceea nu ar trebui sa fie mirați atunci când rezultatul tranzacției imobiliare este unul nefericit.
DE REȚINUT: așa cum nu poți compara niciodată un medic cu 15 ani de experiență cu unul proaspăt ieșit de pe băncile școlii, atunci nici un agent imobiliar cu 10-15 ani, vechi în muncă, nu poate fi comparat cu un amator, falsator cu 3 -5 ani în spate. Sau mai puțin.

Auzi mereu ….Eu vreau să vând cu X sumă, iți pui tu peste cât vrei comision – spusă la prima întâlnire -Eu sub prețul asta nu vând! – dar culmea, nici la prețul asta nu vinde, că e prea mare. -Hai mă, ce faceți voi agenții pentru comisionul ăla?

Ca pe Olx am pus și eu anunț, am “pe cineva” care m-a învățat cum. – spusă după ce a postat anunțul în urma indicațiilor primite pe email, de la echipa de suport care i-a scris pentru că a încercat să publice un anunț, dar n-a terminat de postat pentru că a ajuns la capitolul “cum vrei să plătești”, s-a speriat și a închis pagina.

Din nefericire, acest gen de client este cel care pierde cel mai mult. De ce? Pentru că vorba aia românească cu “ieftin la făină și scump la tărâțe” încă este de actualitate. Adică, de frică să nu plătească comision unui agent imobiliar, 2.000 euro din cei 80.000 euro, preferă să vândă singur cu 70.000 euro! Și să facă economie! Curios e faptul că unora nici măcar matematica elementară nu le este de folos. Și nu văd că “economia” lor de 2.000 euro tocmai i-a costat 8.000 euro din preț. Dar na…l-au vândut singur, fără intermediari!

Alt caz (și ultimul de pe listă)
Căutătorul de chilipiruri.
-Bună ziua. Am si eu un apartament de inchiriat. Aș vrea să vă ocupați de inchirierea lui, dar ce vreau să vă zic..comisionul să-l luați de la chiriaș!-Bună ziua. Vrea să pun și eu în vânzare un apartament prin agenția dumneavoastră. Dar să știți, eu mai mult de X sumă/procent, nu plătesc comision.-Cât e comisionul dumneavoastră? Cum adică 4 %?!?! Pai la alte agenții am vorbit și era 1-2 %.
Unii mi-au zis chiar că mă costă “doar 300E”…A, nu lucrez cu dumneavoastră, că sunteți scumpi!
Oamenii ăștia nu sunt interesați de serviciile tale. Nu vor să știe ce poți să faci pentru ei. Nu întreabă și nici nu ascultă care sunt motivele pentru care este o diferență așa de mare între comisionul tău și al celorlalți agenți. Ei vor ieftin. Că doar “toți agenții sunt la fel, toate agențiile fac același lucru”.

Iar dacă esti consumator de servicii imobiliare și îți alegi agentul după comision și după principiul “ieftin și prost” ….meriți ce urmează să ți se întâmple.

Unii oameni se plâng că au fost greșit tratați de medici. Dar câți își pun problema “oare am ales corect medicul?”. In același timp, consumatorii de servicii imobiliare se plâng de interactiunea cu agentii imobiliari. Dar…câți dintre acestia au căutat, selectat si intervievat agentul cu care au lucrat? Câți dintre ei au ales un agent și pe baza altor principii decât “cel mai ieftin”? Câți dintre cei nemulțumiți au făcut alegerea pe baza recomandărilor, a verificărilor despre agentul/agenția în cauză sau măcar după trecutul agentului (ușor de aflat din online)? Culmea, cei care au procedat așa, nu i-am văzut să se plângă.

Până data viitoare, cele bune!